COACHING, MENTORING, CONSULTORIA, PSICOLOGIA

“Un ocell descansant damunt una fina branca no té por de que aquesta branca es trenqui. No té por perquè posa la confiança en les seves pròpies ales i no en la fortalesa de la branca”

Coaching : tu ets el protagonista.

Sobre el COACHING hi ha tanta informació com desinformació, per aquest motiu des de La bona educació farem el possible per deixar alguns conceptes clars.

Quan parlem de COACHING ja sigui coaching personal, coaching d’equips o coaching d’organitzacions, em de trencar amb la concepció que un coach és una mena d’assessor o de consultor. A diferència d’altres disciplines, en un procés de COACHING no hi ha transmissió d’informació perquè el COACH sap que el seu COACHEE té tots els recursos necessaris per assolir els seus objectius, que només necessita ser-ne conscient i posar-se en marxa.

Per això, seguint un conjunt de tècniques i recursos especialitzats, el COACH facilita que el seu client faci un procés de CONSCIÈNCIA, RESPONSABILITAT i APODERAMENT per tal que es descobreixi plenament capacitat per a actuar sobre el seu FUTUR ja sigui en l’àmbit del coaching educatiu, coaching nutricional o qualsevol altre aspecte de la vida.

Altres disciplines, com les que veurem a continuació, no treballen aquesta AUTONOMIA del client perquè situen el protagonisme del procés de canvi en el “tècnic” o en el “savi” que posseix “l’experiència” i el “coneixement”. Des de La bona educació estem convençuts que cap procés de TRANSFORMACIÓ pot ser real i efectiu si no va acompanyat del total PROTAGONISME del CLIENT.

coach - coaching - coach equipos -coach empresa - team coach -coaching equipos - coaching empresa- team coaching-david dominguez - la bona educacio- blog.jpg

COACHING vs MENTORING

Aquesta disciplina rep el seu nom d’un personatge de l’Odissea -el poema grec escrit per Homer-. En efecte, Méntor és l’encarregat de cuidar i alliçonar Telèmac -el fill d’Odisseu- mentre aquest realitza el seu viatge.

Per això avui, considerem que el mentor és un professional experimentat que des del seu èxit aporta consell i fa de guia del professonal que s’incorpora de nou, que realitza un nou càrrec o que assumeix una nova tasca, tutelant-lo i vigilant-lo.

Des del COACHING ni tutelem, ni vigilem perquè considerem que el coachee és el protagonista del seu procés de canvi i que ha d’assumir la plena i total responsabilitat de les seves accions. “Nothing fails like success” (res falla tant com l’èxit) és una coneguda frase del món empresarial

referentes003-mentoring-mentor-coach-coaching-coach personal-coach equipo-coaching personal- coaching de equipos - curso coach-curso coaching-david dominguez-la bona educacio.jpg

COACHING vs CONSULTORIA (COUNSELLING)

L’origen de la paraula “consultor” prové del llatí “consulere” (consulo) d’on prové també “consolar”.

En el món de l’empresa, entenem per consultoria aquell servei professional que a partir d’un coneixement específic d’un àrea assessora persones, equips o empreses que travessen un moment de crisi.

De manera molt semblant, un counselor (conseller o consultor) és un professional de l’ajuda de persones que travessen un moment de crisi vital a partir dels recursos proporcionats per la Psicologia Humanista de, per exemple, Carl Rogers

Com qualsevol tractament terapèutic, el  conseller interpreta allò que el seu pacient diu per transmetre-li allò que, en virtut del seu anàlisi diagnòstic o de la seva expertesa empresarial, sap que li convé fer. Però hi ha resposta estandaritzades? Realment hi ha patrons que desmereixen la individualitat de cada situació ja sigui personal o empresarial? Hi ha algú millor que la pròpia persona, equip o organització per a buscar i trobar les seves pròpies pautes d’actuació?

El COACHING no és teràpia perquè en un procés de coaching no hi ha “pacients”, ni ningú que hagi de ser “curat” o “salvat”. Un coach no busca la dependència dels seus clients perquè es posin en contacte amb ell cada vegada que necessitin “ajuda”.

Des del COACHING evitem el consell i la resposta estandaritzada  perquè mai jutgem el client (coachee) ni parteix de cap “prototipus” de solució. Si hi ha “consell” serà  a partir d’una reflexió feta pel propi client, en base a un nou estat de consciència i confrontació; serà un “auto-consell” que es recolzarà en allò que el coachee ja sap i que s’ADONA QUE POT FER MILLOR.

the-godfather-consiliere-consultoria-counselling-coach-coaching-coach-personal-coaching-personal-david-dominguez-la-bona-educacio

COACHING vs PSICOLOGIA

Obviament, la Psicologia té un enfocament terapèutic que, fonamentalment, pretén curar el transtorn del pacient analitzant-ne les causes i els  “per què”, i centrant-se en la millor dels punts dèbils i els dèficits que tots tenim.

Tot i que hi ha nombroses branques, escoles i disciplines psicològiques, la gran majoria de professionals parlen dels seus “pacients” i no dels seus “clients”  Aquesta posició és molt definitòria i ens situa en una trajectòria novament DIAGNÒSTICA; que només pot oferir cura des de la intervenció del professional-expert sobre el dolor, la disfunció, el conflicte o el trauma del “pacient”.  Per això, els professionals de la psicologia acostumen, també, a parlar dels “tractaments” que ofereixen.

Novament, el paradigma del COACHING és del tot diferent. El COACH no tracta malalties, ni transtorns, ni ofereix tractaments. Tampoc es centra en les causes del dolor, la disfunció o el conflicte sinó que enlloc de treballar amb el passat es centra en el BENESTAR, les FORTALESES i les VIRUTS del client i les enfoca en el FUTUR i en els “per a què”, és a dir, en els OBJECTIUS.

coaching-vs-therapy1-1-coach-coaching-coach personal-coach equipo-coaching personal-coaching equipos-david dominguez-la bona educacio.jpg


2 thoughts on “COACHING, MENTORING, CONSULTORIA, PSICOLOGIA

  1. Retroenllaç: COACHING & HABILITATS

Deixa un comentari