Coaching personal: víctima o protagonista.

Tota raó té també una raó que li és contrària (Plini, el Vell)

Un burro al fons del pou.

Em permeteu que us expliqui una història? (si ho preferiu podeu escoltar la versió en video (castellà). Vinga som-hi!

Un dia el burro d’un camperol va caure en un pou.  No es va fer mal però, com que l’animal ja era molt vell i el pou tampoc no contenia massa aigua, el seu propietari va decidir que prescindiria de tots dos i que els taparia amb terra.

Va agafar una pala i va començar a tirar terra a l’interior del pou. El burro, quan se’n va adonar,  es va espantar molt i va començar a protestar: no volia ser enterrat de cap de les maneres! El pagès, però, no va fer-li cas i va continuar tirant palades de terra dins el forat.

Al cap d’una estona i per a sorpresa de tothom, l’animal va deixar de protestar. El camperol va pensar que ja devia ser mort i, tot acostant-se a la boca de pou va mirar què hi havia en el seu interior. La seva sorpresa va ser extraordinària.

Resulta que el burro s’havia anat espolsant cada palada que li queia a sobre i, amb la terra que apartava, havia format un petit turonet damunt del qual s’anava enfilant.Mica en mica, el turonet havia crescut  i a hores d’ara el burro ja podia sortir tot sol del pou. S’havia guanyat la llibertat i la vida.

Resultat d'imatges de burro pozo

Un procés de coaching personal

La història del burro ens serveix per a il·lustrar el canvi més potent que aconseguim en un procés de coaching personal: que el coachee deixi de considerar-se víctima de les circumstàncies i assumeixi un rol actiu, responsable i protagonista en el seu propi procés de transformació.

Resultat d'imatges de metamorfosis

Fase 1: Observació i confiança

En les primeres sessions de coaching, l’objectiu principal és la CONFIANÇA. El coach i el coachee han de ser capaços d’establir una sòlida ALIANÇA basada en la SINCERITAT, la CONFIDENCIALITAT i, com ja hem dit, la CONFIANÇA.

En els processos de COACHING POSITIU que oferim des de La bona educació utilitzem dinàmiques i tècniques prou conegudes com la RODA DE LA VIDA però també d’altres que posem a disposició dels nostres clients de manera única i exclusiva; per exemple: les PETJADES DEL CAMÍ , el PASSAPORT VITAL o el DAFO PERSONAL

Resultat d'imatges de pacto

Fase 2: Punt de partida.

Un cop s’ha establert aquesta aliança fonamentada en la confiança, comença l’autèntic procés de coaching. En primer lloc cal una descripció  ben acurada i completa de la situació actual. On estem ara? En quin punt o situació ens trobem? Com ens sentim?

Amb l’ajut del coach, el client (coachee) elabora una descripció el més detallada possible de la seva situació actual. El coach guiarà l’esforç del coachee procurant que la descripció es faci no només des del llenguatge verbal sinó també des de l’emoció, la corporeitat i l’actitud. L’ésser humà és un tot i, per tant, les eines i tècniques del coach abarquen totes les dimensions.

Resultat d'imatges de aquí

Fase 3: La visió.

“I have a dream” (Tinc un somni) -va proclamar Martin Luter King-.

En la tercerca fase d’un procés de coaching individual, el coach acompanya al client en el disseny del punt d’arribada, de l’estat ideal, de l’objectiu final que  vol aconseguir. Cap a on volem anar? Què és el que volem aconseguir? Quin és l’estat desitjat? Cal crear una visió nítida, motivadora, fascinant. Hem de VEURE EL QUE VOLEM ACONSEGUIR.

Sabeu que hi ha una diferència important entre els DESITJOS i els OBJECTIUS? A La bona educació ens agrada dir que “els objectius són desitjos amb potes”, és a dir, que toquen de peus a terra; no són una simple il·lusió. Per això ens servim de la metodologia SMART i procurem que els objectius del colient tinguin sempre una formulació positiva

Resultat d'imatges de visión

Fase 4: La presa de consciència

Amb el punt de partida i el punt d’arribada ben establerts cal prendre CONSCIÈNCIA del viatge que el coachee es disposa a realitzar. Com veuria una tercera persona tot aquest disseny que estem elaborant? Què estàs disposat a invertir per aconseguir aquest objectiu? Què NO estàs disposat a invertir? Quins recursos tens? Què notes que et falta? Com ho pots aconseguir?

Amb aquestes i d’altres preguntes ens situem al cor del procés de coaching personal. Coachee i coach treballen CREENCES LIMITANTS, ASSOCIACIONS, DISTORSIONS COGNITIVES i altres obstacles que apareixen. Però també detecten FORTALESES, RECURSOS, SUPORTS que podem establir i que ens facilitaran aconseguir l’objectiu.

Resultat d'imatges de consciencia

Fase 5: L’establiment del Pla d’actuació

Què proposes fer? Amb quin ordre? Quins indicadors et mostraran que estàs assolint cada una de les etapes d’aquest viatge? Com farem visible el teu progrés? Què cal prioritzar?.

El pla d’acció el marca el coachee; un coachee que ja és conscient de les seves fortaleses, de les seves opcions de millora, de les seves debilitats i de des del CONEIXEMENT D’UN MATEIX elabora el seu ITINERARI propi, exclusiu i personal. L’única manera de saber què passarà és fer-ho.

Què faries si sabessis que sortirà bé amb tota seguretat?

Resultat d'imatges de plan de accion

Fase 6: L’acompanyament.

Fer camí al costat del client és la tasca principal de coach. Ser-hi és la paraula clau. Ser-hi vetllant per les accions i els compromisos adquirits, ser-hi per fer un seguiment dels indicadors i els resultats, ser-hi per reajustar el pla quan sigui necessari.

I mica en mica, amb ACOMPANYAMENT, ESFORÇ i CONSTÀNCIA, els canvis es produeixen, els objectius s’assoleixen i el coach pot retirar-se. El nostre ÈXIT és que no ens tornin a necessitar mai més.

Resultat d'imatges de exit

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s