SI TU CANVIES, TOT CANVIA

“El mapa no és el territori” –va dir Alfred Korzybski-.

Tots sabem que un mapa només és una representació del terreny, un dibuix que serveix per guiar les passes del nostre trajecte fins a algun punt o objectiu concret. Però, què passaria si tinguéssim un mapa que no representés prou fidelment el territori i fos inexacte?

Prendríem decisions incorrectes, avançaríem en la direcció equivocada, gastaríem una gran quantitat de temps i energia rectificant i reculant i, vaja, ens costaria molt aconseguir l’objectiu desitjat.

10686935_704122633008098_2776508122051102527_n.jpg

Sovint aquest sentiment de desorientació, de no saber què fer davant un problema o dificultat, d’encallar-nos en situacions que no ens permeten avançar, es produeix també en el dia a dia perquè els nostres “mapes mentals” no ens són prou eficaços. Si les idees que ens marquen manera d’actuar, que ens expliquen el que hem de fer en cada moment o que ens diuen com haurien de ser les coses per anar millor no ens fan bon servei, es poden canviar? En podem adquirir unes noves? Sí, podem. Podem aprendre a veure i a prendre’ns les coses d’una altra manera amb l’ajut d’un coach i així transformar la nostra manera d’actuar.

“Nada es verdad ni nada es mentira todo es del color del cristal con que se mira” –deia el poeta-. Les nostres percepcions –barrejades amb les nostres emocions i experiències- governen la manera que tenim de respondre davant del que ens passa. Durant el procés de coaching es treballa l’autoconeixement i s’identifica el funcionament de les pròpies percepcions; d’aquesta manera es pren consciència de com és “el cristal” amb el que mirem les coses i interpretem el món.

El físic Albert Einstein defensava que “cap problema pot ser solucionat des del mateix estat de consciència que l’ha creat” o sigui que per canviar una situació que ens resulta difícil, complicada o problemàtica hem de canviar nosaltres. Si jo canvio, tot canvia.

Per poder canviar els nostres mapes i esquemes mentals limitants el coach ens ajudarà a agafar distància, a veure els nostres pensaments i les nostres reaccions desapassionadament i d’aquesta manera entendre el seu mecanisme de funcionament per poder-lo desactivar i substituir per un altre que ens permeti fer front a la situació des d’una nova perspectiva. Coneixent bé el terreny, dibuixarem un mapa més eficaç que ens permetrà arribar tan lluny com vulguem. El camí cap els nostres objectius serà segur i exitós.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s